Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (2024)

Jump to Recipe

Dit guacamole recept maak je al binnen 10 minuten. Zelf guacamole maken is eenvoudig, gezond en ontzettend lekker. Dit recept is echt fool-proof: iedereen kan deze guacamole maken!

De basis voor elk guacamole recept zijn avocado’s. En wie houdt er nu niet van avocado’s?! Wij zijn er in ieder geval gek op.

Je kunt ons altijd blij maken met een lekkere guacamole dip met bijvoorbeeld nacho’s (of traditioneler: totopos!). En guacamole is ook heel lekker op een Mexicaanse wrap (tortilla), op je Portobello burger of op brood.

De samenstelling van de andere guacamole ingrediënten verschillen vaak. Het kan soms lastig zijn om de perfecte smaak te krijgen, maar dat is zeker gewoon uitproberen. En daar helpen we je graag bij!

Wij hebben een half jaar door Mexico rondgereisd en hebben daar heel veel guacamole gegeten. Guacamole komt oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico, maar kun je tegenwoordig overal ter wereld vinden.

Guacamole ingrediënten

Het is belangrijk om rijpe avocado’s te gebruiken. Het vinden en kiezen van de juiste avocado kan soms lastig zijn. Omdat hij niet te hard moet zijn, maar ook niet te rijp, dus te zacht. Als de avocado niet rijp is, dus te hard, zal het moeilijk zijn om deze te prakken voor de guacamole. En deze is gewoon minder lekker! Als de avocado te bruin is, dan is deze te papperig – en bruin. Dat wil je ook niet hebben.

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (1)

Het kan handig zijn om alvast avocado’s in huis te halen, zodat je guacamole kan maken als je de ‘perfecte’ avocado hebt. Want eerlijk: zelfs de eetrijpe avocado’s in de supermarkt zijn vaak niet helemaal rijp.

Hoe vind je de perfecte avocado in de supermarkt? Ga op zoek naar een donkere avocado en knijp er zachtjes in. Als de avocado helemaal niet mee geeft, dan is deze niet rijp. Maar als de avocado te veel meegeeft, kan deze overrijp zijn. Er tussenin zou dus perfect kunnen zijn.

Je kunt ook het pitje boven op de avocado verwijderen. Zie je dan een bruin kuiltje, dan is de avocado niet meer goed. Maar zie je een groen helder kuiltje, dan is de avocado rijp!

Voor dit guacamole recept gebruiken we 3 avocado’s, 1 rode peper of jalapeño peper, 1 kleine (rode) ui, 2 teentjes knoflook, 1 tomaat en een beetje citroensap. Mocht je niet van pittig eten houden, dan kun je de peper weglaten of in delen naar smaak toevoegen.

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (2)

Hoe maak je guacamole?

Zoals we eerder al zeiden, is zelf guacamole maken erg makkelijk. Binnen 10 minuten ben je echt klaar! En je hebt alleen maar 1 kom, 1 vork en 1 mes plus een snijplank nodig.

In een kom prak je de avocado’s met een vork tot een papje en daarna voeg je de overige fijngesneden ingrediënten toe, plus een eetlepel citroensap.

Je kunt de guacamole op smaak brengen met peper, zout en koriander. Wij houden helemaal niet van koriander, maar als je ervan houdt, kun je de guacamole serveren met koriander.

Je kunt de guacamole ook met een staafmixer, blender of vijzel prakken. Als je de staafmixer of blender gebruikt, krijgt de guacamole iets minder grove stukjes en minder bite. De guacamole wordt nu meer een mouse. Probeer beide opties eens om te zien wat jij lekkerder vindt!

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (3)

Is avocado gezond?

Avocado’s zitten vol goede vetten en mineralen, kalium, vezels en vitamines. Deze voedingsstoffen zijn goed voor je gezondheid. Maar het is wel belangrijk om niet te veel avocado’s te eten, omdat het calorie- en vet gehalte van een avocado vrij hoog is.

Daarbij zijn avocado’s ontzettende waterslurpers, moeten van ver komen en worden er veel bomen gekapt voor avocado-plantages, waardoor ze best milieubelastend zijn.

Kortom: eet lekker avocado, maar met mate!

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (4)

Avocadoplant

Wil je een eigen avocadoplant kweken? Je kunt een avocado pit planten! Helaas is het moeilijk te zeggen wanneer / of je boom vrucht zal dragen. Geduld heb je sowieso nodig: het duurt minimaal 3 of 4 jaar!

Guacamole bewaren

Je kunt de guacamole het beste gelijk opeten als je hem gemaakt hebt. Als je guacamole bewaard kan het snel bruin worden. Hier zijn wel dingen tegen te doen.

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (6)

Je kunt bijvoorbeeld een van de avocado pitten bij de guacamole stoppen. Of de guacamole gelijk afdekken met folie. Doe er een extra scheutje citroensap bij voordat je de guacamole wegzet. Ook kun je de guacamole invriezen, hoe je dat het beste doet, lees je hier.

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (7)

Aantal personen: 4

Zelf guacamole maken

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (8)

Zelf guacamole maken kan al binnen 10 minuten. Dit guacamole recept is makkelijk en super lekker!

Bereidingstijd10 minuten

Totale tijd10 minuten

Ingrediënten

  • 3 rijpe avocado's
  • 1 peper (rode of jalapeño)
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper & zout

Instructies

  1. Snijd de peper, ui en tomaat fijn en pers de knoflook.
  2. Halveer de avocado's in de lengte, draai de twee helften van elkaar en verwijder de pitten. Lepel vervolgens de avocado uit. Doe de avocado in een kom en prak met een vork fijn.
  3. Voeg de gesneden ingrediënten en het citroensap toe aan de avocado. Mocht je niet van pittig houden, kun je de peper in delen naar smaak toevoegen. Meng door elkaar (eventueel met een blender) en breng op smaak met zout & peper. Serveer met nacho chips or authentieke totopos, eet smakelijk!

Aanbevolen producten

Wij zijn partner van Bol.com. Koop je iets via onze linkjes? Kost je niets extra, maar helpt ons deze website te financieren!

PIN DIT ARTIKEL

Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (11)
Zelf guacamole maken: een lekker & makkelijk guacamole recept (2024)

FAQs

Wat is het belangrijkste ingredient in guacamole? ›

Het belangrijkste ingredient van guacamole is natuurlijk de avocado.

Hoe krijg je avocado op smaak? ›

Naast peper en zout vind ik een kick wel lekker, dus doe ik er wat cayennepeper en gerookt paprikapoeder (voor een diepe bbq smaak) op. Het enige wat ik dan nog mis is een zuurtje. Daarom doe ik er vaak nog wat citroensap of azijn op. Zo verkleurt je avocado ook nog eens minder snel.

Wat zit er in guacamole kruiden? ›

Guacamole is een heerlijke mix van avocado's, limoen en kruiden. Onze guacamole kruiden bestaan uit komijn, zoete paprika, zwarte peper, paprikablad, cayennepeper, koriander, ui, knoflook en zout. 100% zuiver, vol van smaak en zonder toevoegingen.

Hoe lang van tevoren kun je guacamole maken? ›

Wist je dat je je guacamole van tevoren kun bereiden? Er is een truc om ervoor te zorgen dat je guacamole niet bruin wordt: duw de guacamole aan en giet er een laagje water overheen. Het gaat oxidatie tegen en zorgt ervoor dat je guacamole tot een dag goed blijft in de koelkast. Dek het bakje af met huishoudfolie.

Welke kruiden zijn lekker met avocado? ›

Bij avocado past
  • Aleppo peper / Pul biber.
  • Citroensap.
  • Geroosterd zwart sesamzaad.
  • Knoflook.
  • Koriander.
  • Limoen.
  • Nootmuskaat.
  • Peper.

Hoe voorkom je dat guacamole bruin wordt? ›

Water. Het geheim om bruine guacamole tegen te gaan? Water! Schep je guacamole in een kommetje, druk het goed plat en laat hierna ongeveer een centimeter water in het kommetje lopen.

Welke kruiden passen goed bij avocado? ›

De eenvoudigste manier om van avocado’s te genieten is door ze te besprenkelen met een snufje zout en peper. Je kunt ook andere smaakmakers proberen, zoals paprika, cayennepeper, balsamicoazijn of citroensap .

Hoe zorg je ervoor dat een avocado lekker smaakt? ›

Gebruik koosjer zout of een schilferig zeezout zou goed werken. De grotere zoutkristallen vormen een mooi contrast met de romige avocado. Verse, gekraakte zwarte peper is geweldig, maar elke peper zal werken! Tomaat – Tomaat is hier bijna meer een garnering.

Is zelfgemaakte guacamole gezond? ›

Guacamole is koolhydraatarm en vezelrijk, en bevat goede vetten die belangrijk zijn voor je gezondheid. Het maken van guacamole kost weinig tijd en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Kortom: een simpel maar heerlijk recept!

Wat kun je eten met guacamole? ›

Het kan ook worden gebruikt als dip voor tortillachips, groenten en crackers. Daarnaast kan guacamole ook worden gebruikt als broodbeleg voor sandwiches en toast of als topping voor hamburgers, hotdogs en salades. Het is ook heerlijk bij gegrilde vis en kip.

Hoe guacamole minder zuur maken? ›

Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.

Hoe ver van tevoren kun je guacamole maken zonder dat hij bruin wordt? ›

Door deze eenvoudige techniek te gebruiken, kun je het bruin ongeveer twee dagen op afstand houden (misschien langer als je geluk hebt). Zodra u klaar bent om de guacamole te bewaren, plaatst u deze in een luchtdichte bewaardoos. Je kunt ook een kom gebruiken en deze goed afdekken met plasticfolie.

Wat is het hoofdbestanddeel van guacamole? ›

Guacamole is een stevige dip die wordt gemaakt van avocado's, tomaten, ui en smaakmakers. De dip is groen van kleur en heeft een romige volle textuur.

Is het beter om guacamole de avond ervoor te maken? ›

Wanneer je ongeveer 1 eetlepel limoensap per avocado gebruikt, zal de zuurgraad voorkomen dat de avocado's een nacht in de koelkast bruin worden. Ik maak dit recept altijd de avond ervoor, zonder bruin te worden . Gebruik een hoge (niet brede) opslagcontainer.

Wat zit er in een guacamole pakket? ›

Deze hebben we al voor je verzameld in dit pakket! Dit bestaat uit 2 eetrijpe avocado's, een sjalotje, een teentje knoflook, een rode peper voor wat pit, een tomaat en een limoentje voor de frisheid.

Is guacamole goed voor je? ›

Door het eten van guacamole verbetert je cholesterolgehalte. Dit komt door de gezonde omega 3 vetten. Deze gezonde voedingsvetten laten het gezonde HDL cholesterol stijgen en het ongezonde LDL cholesterol dalen. Daarnaast bevat de avocado of guacamole veel vezels en die zijn weer heel handig voor je spijsvertering.

Top Articles
Beer, Bacon, Cheese and Thyme Dressing Recipe - This Is How I Cook
Recipe This | Instant Pot Easy Cauliflower Cheese
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Ella And David Steve Strange
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Patriot Ledger Obits Today
Harvestella Sprinkler Lvl 2
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Rubrankings Austin
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6068

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.