Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (2024)

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (1)

Intro

De Doberman is een hond van gemiddeld ras die wereldwijd de harten van hondenbezitters heeft gewonnen. De honden zijn zo geliefd dat ze zelfs hun eigen rastype hebben in Amerika en Europa. Deze twee soorten zijn hetzelfde lieve ras, maar hebben verschillende maten en rasstandaarden. Dus, hoe groot worden deze honden? Lees verder om erachter te komen!

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (2)

Feiten over Dobermanns

De Doberman heeft twee verschillende soorten binnen het ras: de Europese Doberman en de Amerikaanse Doberman Pincher. Deze twee typen hebben verschillende rasstandaarden, waarbij het Amerikaanse type slanker, slanker en kleiner is dan de meer gespierde Europese Dobie.

Omdat de Doberman is geclassificeerd als een middelgroot ras, heeft het niet dezelfde gezondheidsproblemen als honden van grote rassen zoals Duitse doggen. Helaas hebben ze echter nog steeds hun deel van de problemen, waaronder gedilateerde cardiomyopathie en de ziekte van Von Willebrand.

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (3)

Doberman Grootte- en groeigrafiek

Deze grafiek kijkt naar de grootte en groei van de Doberman gedurende zijn hele leven, samen met zijn typische gewicht.

LeeftijdGewichtsbereikLengte bereik
1 Maand10-18 pond5-7 inch
3 Maanden26-32 pond10–12 inch
5 Maanden36-54 pond12–20 inch
6 Maanden41-64 pond22–24 inch
8 Maanden50-79 pond24–26 inch
12 Maanden59-94 pond24–28 inch
14 maanden60-98 pond26–28 inch
17 maanden60-100 pond26–28 inch
18+ maanden60-100 pond26–28 inch

Het is vermeldenswaard dat deze cijfers allemaal schattingen zijn en dat uw Dobie een andere groeicurve kan volgen. Dit zijn goede richtlijnen voor het gewicht en de lengte van een gezonde Doberman, maar elke Dobie is anders en kan groter of kleiner zijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze te veel over of onder zullen zijn.

Wanneer stopt een Doberman met groeien?

Beide varianten van de Doberman stoppen met groeien rond een jaar; Dobies blijven echter groeien en voegen gewicht en spieren toe in hun 2e jaar. Dit komt omdat ze het grootste deel van hun groei in uitbarstingen doen tijdens de eerste 12 maanden van hun leven, omdat hun groeischijven verharden en fuseren.

De meest productieve groeiperiode van een Dobie is tussen de geboorte en het eerste jaar. Dit is wanneer de belangrijkste hoogteveranderingen zullen worden gezien, en een Doberman bereikt meestal zijn maximale volwassen lengte rond een jaar.

De daaropvolgende groeifase bereikt hun ideale gewicht en grootte (via spiergroei en vetaanwinst), wat de AKC- en FCI-rasnormen weerspiegelen.

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (4)

Factoren die van invloed zijn op de grootte van een Doberman

Verschillende factoren kunnen het eindgewicht en de lengte van een Doberman beïnvloeden, variërend van genetica tot wat ze als puppy’s kregen en zelfs sommige gezondheidsproblemen:

Amerikaans vs Europees

De Europese Doberman is iets groter dan de Amerikaanse variant (zoals geïdentificeerd in de rasstandaard), met een gemiddelde gewicht van 10 pond zwaarder. Het is dikker rond de borst en snuit, mede doordat de Europese variant wordt gefokt en meer als werkbeschermingshond wordt gebruikt.

Dwerggroei en Gigantisme

Hoewel deze twee aandoeningen zeer zeldzaam zijn, kunnen ze verschillende rassen treffen, waaronder Dobermanns. Dwerggroei is een botgroeistoornis die leidt tot een kleiner postuur, uitpuilende ogen en misvormingen.

Gigantisme (of acromegalie) is een groeistoornis veroorzaakt door de hypofyse die te veel groeihormoon produceert. Kenmerken van gigantisme bij honden zijn een overgroei van zacht weefsel, bindweefsels en bot, wat leidt tot overmatig gewicht en grootte.

Lees ook: Internationale Geleidehondendag 2023: wanneer het is en hoe het wordt gevierd

Voedzaam dieet

Een Doberman die een geschikt, uitgebalanceerd dieet krijgt met de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen, vetten en eiwitten uit de puppytijd, kan zijn groeipotentieel bereiken en aanzienlijke spiermassa, botdichtheid en voldoende (maar niet overmatig) vet krijgen. Omgekeerd kunnen honden met een slecht dieet lijden aan ondervoeding en uitgemergeld of zwaarlijvig worden.

Genetica

Een Dobermann-puppy zal groter of kleiner zijn dan gemiddeld, afhankelijk van de grootte van zijn ouders. Een puppy zal de DNA-markers erven voor hoe groot ze zullen worden van zijn ouders; dit is echter een gids en sommige puppy’s worden kleiner geboren of groter (wat geldt voor de runt).

Geslacht

Mannelijke Dobermanns zijn meestal groter en meer gebouwd dan vrouwtjes. Dit gebeurt bij vrijwel elk ras en kan te wijten zijn aan mannelijke honden die fysiek (maar niet mentaal) sneller volwassen worden dan vrouwtjes.

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (5)

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Het ideale dieet voor Dobermanns moet eerst worden uitgemeten en geportioneerd op basis van hun gewicht. De juiste portiegroottes worden meestal vermeld op de achterkant van hondenvoerzakken of zijn online verkrijgbaar.

Het vinden van voedsel dat smakelijkheid en voeding in evenwicht brengt, is van vitaal belang voor het behoud van een gezond gewicht.

Factoren om naar te zoeken in voedsel van goede kwaliteit zijn onder meer:

  • De juiste hoeveelheden essentiële vitaminen en mineralen zoals taurine en calcium
  • Genoeg eiwitten en vetten om hun groei te voeden
  • Voldoende calorie- en vetgehalte om hen energie te geven en hun spieren in uitstekende conditie te houden

Het combineren van een goed dieet met voldoende lichaamsbeweging is ook de sleutel tot het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Lees ook: Wanneer moet ik mijn Corgi steriliseren of castreren? Wanneer is het juiste moment?

Hoe u uw Doberman kunt meten

Om uw Doberman te meten om erachter te komen of ze het juiste gewicht en de juiste lengte hebben, moet u ze wegen en bepaalde metingen uitvoeren vanaf specifieke punten op hun lichaam:

  • Van de onderkant van de voet naar het hoogste punt van de schoft (de richel tussen de schouderbladen)
  • Rond de nek op het punt halverwege tussen de schouderbladen en oren
  • Rond de borst op het diepste deel van de ribben, net achter de voorpoten
  • Rond het kleinste deel van de taille van de Dobie
  • Van de schoft tot de basis van de staart

Gebruik een zacht meetlint om de afmetingen van uw hond te krijgen. Zorg er dan voor dat je een nauwkeurige weegschaal gebruikt om je Dobie te wegen. Vervolgens kunt u uw cijfers vergelijken met die op de bovenstaande gewichtsgrafiek om te zien hoe uw Doberman meet.

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (6)

Conclusie

Dobermanns worden geclassificeerd als middelgrote honden en hebben een boven- en ondergrens met betrekking tot rasstandaarden. Er zullen verschillen in gewicht en lengte zijn tussen mannelijke en vrouwelijke Dobies, en de Europese versie van het ras heeft de neiging groter en gespierder te zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Onze gewichts- en lengtegrafiek toont het gemiddelde gewicht en lengtebereik voor een Doberman-puppy terwijl deze volwassen wordt, maar als u zich zorgen maakt over de toestand van uw Dobie, aarzel dan niet om ze naar het kantoor van de dierenarts te brengen.

Uitgelichte afbeelding Credit: DragoNika, Shutterstock

Hoeveel wegen Dobermanns (met groei- en gewichtsgrafiek) - dierkeur.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 6262

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.