Dobermann: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) | Dobermann Wereld (2024)

Inhoudsopgave

De Dobermann staat bekend als een agressieve hond, maar liefhebbers zullen zeggen dat de Dobermann een liefdevolle en trouwe hond is. De hond houdt veel van spelen, hij is gek op trekspelletjes. Het is een uitstekende gezinshond. De Dobermann is ook een echte waakhond.

De Dobermann kan zijn gezin beschermen als er gevaar dreigt. De hond heeft baat bij een goede en consequente opvoeding. Hij behoort tot de FCI Rasgroep 2 en valt onder de sectie Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De geschiedenis van de Dobermann

De Dobermann is genoemd naar de allereerste fokker van het ras. De Duitse hondenvanger en deurwaarder Karl Friedrich Louis Dobermann. Hij leefde van 1834 tot 1894. Karl zocht een werkhond die allerlei taken aankon en hij zocht een hond die hem kon beschermen tegen belastingbetalers die kwaadwillig waren en hun waakhonden.

Hij heeft daarom zelf twee rassen gekruist en zo is de Dobermann ontstaan.

Het ontstaan van de Dobermann

Het is niet bekend uit welke rassen de Dobermann is ontstaan. Men denkt dat het Rottweilers, Duitse Pinschers en Black-and-tan-terriërs zijn geweest.

Als je kijkt naar de kenmerken van de Dobermann dan zie je de kleur en de kracht van de Rottweiler, met de snelheid en vasthoudendheid van de Pinschers en de Terriërs. In de 21ste eeuw is de focus van fokkers om een ras te fokken op kalmte en trouw.

Door FCI goedgekeurde Dobermann

De Dobermann komt in verschillende kleuren voor. Bekende kleuren zijn black and tan, brown and tan, blue and tan, isabel, white en fawn and tan. De FCI heeft alleen de black and tan en de brown and tan goedgekeurd. Dat betekent dat de andere kleuren niet zijn toegestaan.

De FCI wordt niet in alle landen erkend. Daarom wordt in die landen ook met de andere kleuren gefokt. Onder andere Amerika fokt de Dobermann ook in andere kleuren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Dobermann: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) | Dobermann Wereld (1)

Het uiterlijk van de Dobermann

De Dobermann is een middelgrote, gespierde hond. De hond ziet er majestueus uit en heeft een trotse en nobele uitstraling. De Dobermann ziet er uit als een krachtige, maar elegante hond. Zijn lange, massieve kop is kenmerkend voor dit ras. Je herkent een Dobermann altijd aan zijn prachtige kop.

De gang van de hond is elegant, flexibel en gemakkelijk. De hond gooit zijn voorpoten ver naar voren, hij lijkt dan een beetje op een volbloedpaard.

De raskenmerken van de Dobermann

De officiële vachtkleur van de Dobermann is black and tan (zwart met een roodbruine aftekening), of brown and tan (donkerbruin met roodbruine aftekening). Een andere naam voor deze aftekening is brand. De brand moet altijd scherp getekend zijn.

De Dobermann heeft een korte, gladde, dichte vacht. Ze kunnen een lichte ondervacht rond hun nek hebben. De gladde vacht heeft minimale verzorging nodig.

Gewicht en grootte van de Dobermann

De hoogte van een Dobermann reu ligt tussen de 66 en de 72 centimeter. Bij een teefje is de hoogte tussen de 61 en de 68 centimeter. Ook het gewicht tussen een reu en een teef verschilt. Een reutje weegt tussen de 40 en de 45 kilogram, een teefje heeft een gewicht tussen de 32 en de 35 kilogram. Deze van oorsprong Duitse rashond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud.

Het couperen van de oren van de Dobermann

Vroeger werden de oren van de Dobermann gecoupeerd. Dat werd toen gedaan om hun vermogen om geluiden te lokaliseren te vergroten. Ook werd de staart gecoupeerd. Dat werd gedaan om de hond een meer gestroomlijnd uiterlijk te geven.

Noord-Amerikaanse fokkers couperen vaak nog de staarten en de oren van de Dobermann pups. Dit is niet meer verplicht. In veel Europese landen is het couperen van staarten en oren verboden, dat is ook in Nederland het geval.

Het karakter van de Dobermann

Het karakter van de Dobermann kun je typeren als intelligent, alert, onbevreesd, energiek, loyaal, gehoorzaam en zelfverzekerd. De Dobermann is een hele goede waakhond en beschermer. Maar hij is zeker niet agressief en wreed, zoals hij vaak getypeerd wordt.

Het is een zachtaardige, waakzame en liefdevolle hond. Een Dobermann zoekt nooit problemen, maar als het erop aankomt zijn ze onbevreesd en zullen ze hun gezin en terrein verdedigen als het nodig is.

De persoonlijkheid van de Dobermann

De Dobermann is een hele intelligente en actieve hond. Het ras staat erom bekend dat ze zeer trouw, betrouwbaar, speels en plezierig is in de omgang met het gezin. Ze zullen nooit agressief zijn zonder goede reden. Ze zullen altijd optreden als ze denken dat hun gezin gevaar loopt.

Dobermann honden zijn graag bezig, zowel lichamelijk als geestelijk. Het zijn honden die snel leren en ze zijn daarom gemakkelijk te trainen. Daarbij is een consequente opvoeding wel heel belangrijk.

Als je je Dobermann gaat trainen, dan is het belangrijk om de lessen interessant en uitdagend te houden. Anders is de lol er voor de hond snel af en zullen ze zich gaan vervelen. Hierdoor gaan ze gedrag vertonen dat niet gewenst is. De Dobermann heeft zo zijn eigen ideeën over de dingen, maar met een consequente en vriendelijke opvoeding zullen ze niet overdreven koppig of eigenzinnig zijn.

De Dobermann als gezinshond

De Dobermann is een perfecte gezinshond, als hij goed gesocialiseerd en opgevoed is. Het zijn honden die je met kinderen kunt vertrouwen, maar ook met gasten en vrienden van je gezin. De enige voorwaarde is dat de hond vriendelijk wordt behandeld.

Ze kunnen ook goed overweg met andere honden. De Dobermann heeft wel veel mentale uitdaging nodig om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen. Ze hebben een sterke leider nodig die veel met de hond kan ondernemen. Daar moet in een gezin wel tijd voor zijn.

De opvoeding van de Dobermann

De Dobermann doet er gemiddeld iets langer over om volwassen te worden. De meeste hondenrassen zijn met een jaar of 1,5 Ă  2 wel volwassen. Maar de Dobermann blijft puppyachtig tot ze drie of vier jaar oud zijn. Belangrijk is om de Dobermann vroeg te socialiseren.

Dat betekent dat je je pup aan veel verschillende dingen moet blootstellen, zoals aan mensen, geluiden, ervaringen, bezienswaardigheden, verkeer enzovoort. Door een goede socialisatie kan je Dobermann opgroeien tot een veelzijdige hond.

Een puppycursus is ook erg goed voor zijn socialisatie. Net zoals vaak met je hond op visite gaan, met je hond naar een druk winkelcentrum gaan, of naar een druk park waar ook veel andere honden zijn. Dit alles helpt de hond een goede, lieve en sociale hond te worden.

Een goede socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Dobermann zich niet aan Ă©Ă©n persoon gaat hechten. Ze kunnen overmatig blaffen. Ook daarom is een puppycursus en socialisatie belangrijk. De hond leert dan dat blaffen alleen nodig is om iets duidelijk te maken aan zijn baas.

De gezondheid van het ras Dobermann

De Dobermann is een gezond ras. Toch is er een aantal gezondheidsproblemen die bij dit ras horen. Een hond hoeft deze ziekten niet te krijgen, maar het is wel mogelijk.

Von Willebrand’s Ziekte

Dit is een erfelijke bloedziekte. Als je hond aan deze aandoening lijdt, dan kan zijn bloed niet stollen. Je kunt deze ziekte bij je Dobermann herkennen als hij overmatig bloed na een verwonding of een operatie.

Maar ook als hij vaak last heeft van een bloedneus, bloedend tandvlees, bloedingen in zijn maag of darmen. Helaas is voor deze ziekte nog geen genezing. Je hond zal als hij veel bloed heeft verloren, een bloedtransfusie van een andere hond moeten krijgen. Verder kunnen ze wel een normaal leven leiden.

Heupdysplasie

Bij deze erfelijke aandoening past het dijbeen niet goed in het heupgewricht. Soms merk je niets aan je hond. Maar soms zie je dat je hond pijn heeft en kreupel is aan zijn achterpoten. De dierenarts kan met een röntgenonderzoek vaststellen of je hond hier last van heeft. Naarmate je hond ouder wordt, kan hij hier meer last van krijgen.

Progressieve Retinale Atrofie

Dit is een oogziekte. Als je Dobermann hier last van heeft, dan verslechterd het netvlies geleidelijk. In eerste instantie krijgt je hond last van nachtblindheid, maar uiteindelijk kunnen de honden ook overdag hun gezichtsvermogen verliezen.

Vaak kan je hond hier prima mee leven. De Dobermann past zich goed aan zijn beperking aan. Het is daarbij wel belangrijk dat zijn omgeving hetzelfde blijft.

HypothyreoĂŻdie

Als je Dobermann deze aandoening heeft, dan heeft hij last van zijn schildklier. Hierdoor kan je hond last van epilepsie, haaruitval, zwaarlijvigheid, lusteloosheid, donkere vlekken op de huid en andere huidaandoeningen hebben. HypothyreoĂŻdie kan worden behandeld met medicijnen en een dieet.

Wobbler’s Syndroom

Vermoed wordt dat dit een erfelijke aandoening is bij de Dobermann. Honden die hier last van hebben lijden aan compressie van het ruggenmerg door instabiliteit van de halswervels of door een misvormd wervelkanaal. In erge gevallen kan dit leiden tot nekpijn en verlamming van de poten.

Soms kan de aandoening verholpen worden door middel van een operatie, maar na een operatie kan de aandoening altijd weer terugkomen. Het is dus maar de vraag of het zin heeft, om je Dobermann te laten opereren als hij deze erfelijke aandoening heeft.

Cardiomyopathie

Als je hond deze aandoening heeft, dan wordt zijn hartspier dun en zwak. De hartkamers zetten uit, waardoor het hart abnormaal groot wordt. Uiteindelijk zal deze aandoening leiden tot hartfalen. De hartspier beschadigt en is dan te zwak om het bloed naar de rest van het lichaam van de hond te pompen.

De hond kan behandeld worden met zuurstof, vochttherapie en medicijnen. Hierdoor kan de hartfunctie verbeteren.

Albinisme

Als je Dobermann deze genetische aandoening heeft, dan is hij wit en heeft de hond een roze huid, roze neus en blauwe of lichte ogen. De honden met deze aandoening zijn erg gevoelig voor zonlicht. Ze kunnen leiden aan veel verschillende gezondheidsaandoeningen, zoals bijvoorbeeld kanker en oogproblemen.

Gastric Dilatation Volvulus

Deze aandoening wordt ook wel bloat genoemd. Het is een levensbedreigende aandoening voor de Dobermann. Je hond kan hier last van krijgen als hij maar Ă©Ă©n grote maaltijd per dag krijgt, te snel eet, te veel water drinkt na het eten en te veel bewegen na het eten. Het komt vaker voor bij oudere honden dan bij jonge honden.

Bloat ontstaat als de maag met gas of lucht wordt overvuld en vervolgens verdraait. De hond kan niet boeren of braken om het teveel aan lucht in de maag af te voeren. De normale terugstroom van bloed naar het hart wordt belemmerd, de bloeddruk daalt en de hond raakt in shock. Als je hond niet direct medische verzorging krijgt, kan hij sterven.Je kunt bloat herkennen als je hond een opgezwollen buik heeft, als hij veel

speeksel heeft en moet kokhalzen zonder over te geven. Het kan ook zijn dat je Dobermann rusteloos, depressief, lusteloos en zwak is, met een hele snelle hartslag. Als je bloat vermoedt bij je Dobermann, dan is het belangrijk om je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

De verzorging van je Dobermann

De Dobermann is een hond die veel beweging nodig heeft. Een huis in een buitenwijk of op het platteland zou daarom ideaal zijn voor een Dobermann. Een tuin met een omheining, zodat je hond veilig zijn energie kwijt kan.

Als je geen tuin hebt, waar je hond lekker zijn gang kan gaan, dan moet je er rekening mee houden, dat je dagelijks flinke wandelingen met je Dobermann moet maken. Anders kan de hond zijn energie niet kwijt en zul je een vervelende hond krijgen thuis.

De Dobermann kan niet lang alleen zijn. Ook kun je ze niet de hele dag buiten laten. Het zijn geen honden die in een kennel kunnen opgroeien. De hond wil graag deel uitmaken van het gezin. Hij wil meedoen met de gezinsactiviteiten. De Dobermann is geen hond die je de hele dag aan de ketting kunt leggen.

Voeding

Je volwassen hond zul je twee keer per dag een maaltijd moeten geven. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitsniveau. Gemiddeld kun je uitgaan van 2,5 tot 3,5 kopjes droogvoer per dag. Is je hond actief, dan heeft hij meer voer nodig.

Ook is de kwaliteit van het voer van belang. Hoe beter de kwaliteit van het voer is, hoe minder je de hond hoeft te geven.

Als je denkt dat je hond te dik is, dan kun je dit heel makkelijk meten met een oog- en handtest. Als je naar beneden kijkt, dan moet je bij je hond een taille kunnen zien. Je moet de ribben van je hond kunnen voelen met je handen, zonder hard te drukken.

Je moet de ribben niet kunnen zien. Zie je geen taille en kun je de ribben van je Dobermann niet voelen? Dan heeft je hond waarschijnlijk overgewicht. Je kunt je dierenarts altijd om advies vragen over hoe je je hond kunt laten afvallen.

De verzorging van de vacht van je Dobermann

De Dobermann heeft een gladde, korte vacht die dicht op de huid ligt. Soms hebben ze een lichte ondervacht rond hun nek, maar dat hoeft niet zo te zijn. De vacht heeft minimale verzorging nodig. Wekelijks borstelen met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen is voldoende. De Dobermann is een schone hond, met een minimale hondengeur. Je kunt je Dobermann af en toe verwennen met een heerlijk bad. Dat is vooral aan te raden als je hond in iets heeft liggen rollen dat stinkt, of als je hond in de modder heeft gespeeld. Het is niet nodig om je hond heel vaak in bad te doen.

De verzorging van de tanden en nagels van je Dobermann

Om tandsteen bij je Dobermann te voorkomen, kun je de tanden van je hond 2 tot 3 keer per week poetsen. Is je hond gevoelig voor tandvleesproblemen, of heeft hij een slechte adem, dan kun je de tanden van je Dobermann dagelijks poetsen.

De nagels van je hond moet je maandelijks controleren. Vaak slijten ze vanzelf, maar als ze toch te lang worden, dan is het verstandig om de nagels te knippen. Knip niet te ver, want dan kunnen de nagels van je hond gaan bloeden. Je kunt dit ook door je dierenarts laten doen als je zelf geen ervaring hebt met het knippen van hondennagels.

De oren van de Dobermann

Ook de oren hebben een goede verzorging nodig. Wekelijks moet je de oren van je Dobermann controleren op roodheid, een vieze geur, of andere dingen die kunnen wijzen op een infectie.

Tijdens de controle van de oren van je hond, kun je de oren direct schoonmaken met watje met oorreiniger schoonmaken. Hiermee kun je infecties aan de oren voorkomen. Je moet alleen de buitenkant van de oren schoonmaken. Je mag nooit met iets in de gehoorgang gaan. Dan kun je heel veel schade aanrichten.

De prijs van een Dobermann

Voor een Dobermann pup met een stamboom betaal je tussen de 800 en de 1200 euro. Maar als je ouders van de pup titels op werk- en showgebied hebben behaald, dan kan de prijs hoger zijn. Soms worden er pups aangeboden met een stamboom voor 2000 tot zelfs 5000 euro.

Koop altijd een Dobermann bij een erkende fokker. De rasvereniging kan je vaak doorverwijzen naar een erkende fokker van Dobermann pups.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboekeens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Dobermann: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) | Dobermann Wereld (2)

Kosten van een Dobermann

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met nog een aantal andere kosten. Gemiddeld 1160 euro per jaar. Allereerst moet je rekening houden met de dierenartskosten van gemiddeld 160 euro per jaar. Je hond moet jaarlijks gevaccineerd worden en meerdere malen ontwormt en ontvlooit worden.

Uiteraard heeft je Dobermann ook voer nodig. Hiervoor moet je rekenen op een bedrag van gemiddeld 470 euro per jaar. Je kunt natuurlijk voor goedkoop voer gaan, maar daar eet je hond ook meer van, omdat hij geen verzadigd gevoel krijgt. Koop daarom kwalitatief goed voer.

Je hond heeft speeltjes en een hondenmand nodig. De speeltjes kosten ongeveer 50 euro per jaar. En voor de hondenmand moet je rekenen op een bedrag van 200 euro per jaar. En eenmalig 100 euro voor het aanschaffen van een bench. Ook moet je rekening houden met kosten voor de hondentraining.

Dat zal gemiddeld 280 euro per jaar kosten. Een goede en consequente opvoeding is erg belangrijk voor de Dobermann. Daarom is dit zeker geen kostenpost waarop je kunt besparen.

De belangrijkste dingen die je moet weten van de Dobermann

Als je besluit een Dobermann te kopen, dan moet je een aantal dingen over dit ras weten om een weloverwogen beslissing te nemen.

  • De Dobermann heeft heel veel beweging nodig. Het is een energiek ras en je moet dagelijks lange wandelingen met hem maken. Hier moet je wel tijd voor hebben. Een dag overslaan, zorgt ervoor dat je Dobermann erg vervelend kan doen in huis.
  • Het is een waakhond en de Dobermann staat erom bekend erg beschermend te zijn tegenover zijn gezin. Ze kunnen daarom snel de rol als gezinsvoogd op zich nemen. Een consequente leider is wat de hond nodig heeft.
  • Als je niet wilt, dat je Dobermann de alfa-rol op zich neemt, dan is het belangrijk om al op jonge leeftijd met je hond te gaan trainen. Een consequente training is noodzakelijk. De hond moet weten dat jij de roedelleider bent. Vaak is alleen een puppycursus niet voldoende om je Dobermann goed af te richten.
  • De Dobermann kan niet goed tegen kou. Hij heeft in de winter een beschutte plek nodig. Hij ligt graag in huis naast de kachel.
  • Het is een echte familiehond. De hond kan niet goed alleen zijn. Je moet je Dobermann dus meenemen op gezinsuitjes. Het is een echte gezinshond en hij voelt zich onderdeel van het gezin.
  • Veel mensen denken dat de Dobermann agressief en kwaadaardig is. Jij weet dat jouw Dobermann een lieve en zachte persoonlijkheid heeft, maar je buren, vrienden en vreemden kunnen toch bang voor hem zijn.
  • Koop altijd een puppy bij een erkende fokker. Als je een Dobermann pup via een broodfokker koopt, dan is de kans groot dat hij veel gezondheidsproblemen heeft. Een erkende fokker herken je aan het feit dat hij je alles kan en wil vertellen over het ras en over de hond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboekeens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Dobermann: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) | Dobermann Wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6248

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.